Web Performance Monitoring is de meting van het vermogen van een website of webservice om efficiënt te reageren op interacties met eindgebruikers. Data verzameld met monitoring helpen om de snelheid van de service te verbeteren en uiteindelijk de gebruikerstevredenheid te verhogen, wat resulteert in hogere gebruikersretentie terwijl bouncepercentages en het verlaten van winkelwagens afnemen.
Waarom zou u webperformance monitoring gebruiken?
Onderzoek toont aan dat een site slechts drie seconden de tijd heeft om te laden voordat hij 40 procent van zijn bezoekers verliest (bron), en uit onderzoek van Google blijkt dat een halve seconde vertraging voldoende is om gebruikers te irriteren en 20 procent van Google’s gebruikers te laten vertrekken. Om de reputatie van een merk en de inkomstenstroom te beschermen voeren bedrijven regelmatige Web Performance Monitoring uit op hun webactiva om het kostbare verlies van sitebezoekers te voorkomen.
Wat veroorzaakt slechte webperformance?
Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat een website of webservice slecht presteert. Bestandshoeveelheden, bestandsgroottes, systeemarchitectuur en gebruikersvariabelen zoals locatie, apparaat, browsertype, besturingssysteem en verbindingssnelheid kunnen samen zorgen voor een geweldige of slechte eindgebruikerservaring. Met dynamisch gedistribueerde content kunnen performanceproblemen zich op elk moment manifesteren als gevolg van siteveranderingen of falende of ontoereikende hardware. Content van derden speelt vaak een rol bij slechte performance, maar het identificeren van trage content van derden kan lastig zijn zonder synthetic webperformance monitoring.
Hoe werkt webperformance monitoring?
Afhankelijk van het type service dat wordt aangeboden, kan een bedrijf kiezen tussen verschillende types webperformance monitoring. Verschillende oplossingen bieden verschillende niveaus van rapportagegranulariteit samen met actieve (Synthetic Monitoring) en passieve (Real User Monitoring) benaderingen.
Synthetic performance monitoring
Voor een ‘actieve’ benadering van performance monitoring gebruiken bedrijven ‘synthetic’ performance monitoring. Synthetic monitoring maakt gebruik van een computerapplicatie die de performancecontroles op regelmatige basis uitvoert. Omdat het testen niet hoeft te wachten op gebruikersinteractie, beschouwt de monitoringindustrie synthetische monitoring als een ‘actieve’ vorm van monitoring. Elke minuut of zo stuurt een controlestation een request naar de website of webservice, meet de responsetijden en genereert rapporten en alerts op basis van de performance van de site tijdens de test. Een site kan basale tot geavanceerde performance monitoring oplossingen kiezen op basis van wat er moet worden gemonitord.
Elementaire webperformance monitoring
Voor brochuresites en andere niet-essentiële pagina’s kunnen bedrijven de meest elementaire vorm van performancecontrole kiezen. Elementaire Website Monitoring (ook HTTP- en HTTPS-monitors of uptime monitoring genoemd) maakt gebruik van controlestations die een request voor de pagina verzenden en de tijd registreren die nodig is om de pagina te downloaden. Een elementaire monitor verwerkt de geretourneerde inhoud niet, dus eventuele volgende requests zullen nooit worden uitgevoerd. Elementaire webmonitors downloaden bijvoorbeeld geen afbeeldingen, dus snelheidsproblemen als gevolg van bestandsgroottes worden niet opgemerkt. Deze zeer elementaire performance-indicator kan een aantal back-endproblemen opvangen, de uptime volgen (uitstekend voor SLA-tracking) en helpen bij het identificeren van performancetrends, maar niet veel meer wat de performance betreft.
Midlevel webperformance monitoring
Performance monitoring op het middenniveau vermindert de onzekerheid van elementaire monitoring door een echte browser zoals Chrome te gebruiken om de request en de scripts uit te voeren, aanvullende content aan te vragen en te downloaden, en de pagina te laden. De geretourneerde content laadt in de browser, net als bij een echte gebruiker. Dit niveau van performance monitoring geeft een nauwkeuriger beeld van de respons- en laadtijden van de site, maar biedt niet de performanceresultaten op elementniveau van geavanceerde webperformance monitoring. Omdat real browser monitoring de pagina-inhoud laadt, genereert de monitor, als er een fout op de pagina optreedt, indien mogelijk een screenshot van de resulterende pagina.
Geavanceerde webperformance monitoring
Geavanceerde web performance monitoring biedt de meest gedetailleerde performancedata die kunnen worden verkregen met Synthetic Monitoring. De request wordt gestart vanuit een echte browser, net als bij het middenniveau, en meet de resolve, TCP-verbinding, HTTPS-handshake, verzend-, wacht- en ontvangsttijden van elk element op de pagina. Het weergeven van de data in een watervalgrafiek biedt een visueel overzicht van de voortgang van het laden van de pagina. Met geavanceerde webperformance monitoring kan een website of webservice knelpunten, falende content, trage content van derden en infrastructuurproblemen ontdekken, en schermafbeeldingen van fouten genereren.
Het belang van een groot controlestationnetwork bij synthetic webperformance monitoring
Latency vanwege de locatie van een eindgebruiker is een serieus probleem voor veel websites en webservices. Om te zorgen dat een synthetic-oplossing werkt als een echte indicator van gebruikerservaring moeten de tests afkomstig zijn van een locatie dicht bij de feitelijke gebruikers van de site. Door een service te gebruiken die een groot netwerk van controlestations biedt, kan een site aangeven waar de controles vandaan komen. Dit levert data op die beter overeenkomen met de werkelijke gebruikerservaring met de site en helpen bij het identificeren van locatiespecifieke problemen.
Real User Monitoring en performance
Real User Monitoring (RUM) is een passieve benadering van performance monitoring. De monitoringindustrie beschouwt Real User Monitoring als ‘passief’, omdat het monitoren alleen plaatsvindt wanneer een gebruiker een pagina opent waarop een RUM-script wordt uitgevoerd. Het RUM-script verzamelt gedetailleerde informatie over de omgeving van de gebruiker en rapporteert de performance zoals die ervaren is door de feitelijke gebruiker. Real User Monitoring rapporteert over:
Laadtijd
- tijd tot eerste byte
- paginagereedtijd
Netwerk duur
- duur redirect
- DNS-duur
- duur verbinding maken
Backend duur
- verzendduur
- duur tot ontvangst
Frontend duur
- DOM-duur
- renderduur
Downloadtijd
De sorteeropties voor performancedata omvatten bekeken pagina’s, gebruikerslocatie, browsertype, besturingssysteem en apparaattype. Real User Monitoring geeft gedetailleerd inzicht in de performance van een site wanneer de site beschikbaar is, maar door zijn passieve aard is het geen betrouwbare tool voor het rapporteren van uptime en andere waarschuwingsbehoeften. Synthetic monitoring is beter geschikt om een bedrijf te waarschuwen bij uptime- en prestatieproblemen, terwijl Real User Monitoring inzicht biedt in hoe de synthetic-opties kunnen worden gestructureerd en om echt inzicht te krijgen in de feitelijke gebruikerservaringen met de site.
Conclusie
Na uptime monitoring kan performance monitoring het belangrijkste type monitoring zijn dat een bedrijf kan uitvoeren. Synthetic Performance Monitoring en Real User Monitoring bieden actieve en passieve monitoring, waardoor een merk hun performance kan monitoren en tegelijk precies kan zien hoe eindgebruikers de site ervaren. De tweeledige benadering beschermt reputatie en inkomsten.
Klaar om de snelheid van uw website te verbeteren?
Laat uw paginaperformance u niet beperken. Website performance monitoring kan u helpen de klanttevredenheid en conversieratio’s te verbeteren. Probeer Uptrends 30 dagen gratis, zonder verplichtingen.
Ga aan de slag