Internet Engineering Task Force (IETF) introduceerde IPv6 (Internet Protocol versie zes) in 1994 ter vervanging van versie vier van het communicatieprotocol. IPv6 gebruikt een 128-bits adresruimte die het meest fundamentele probleem met IPv4 oplost: de snel oprakende adressen die beschikbaar zijn in het 32-bits systeem.
Wat is een IP-adres?
Een Internet Protocol-adres is een unieke identificatie voor apparaten die zijn verbonden met een netwerk. Door de unieke identificatie kunnen apparaten elkaar vinden en met elkaar communiceren. Aanvankelijk waren netwerkapparaten de belangrijkste typen apparaten waarvoor een IP-adres nodig was, zoals computers, servers, routers en printers. Echter, met het Internet of Things, (het internet van dingen) bevat de lijst ook mobiele telefoons, televisies, koelkasten, auto’s, gloeilampen of alles wat informatie via een netwerk kan ontvangen of uitwisselen.
What is een IPv4-adres?
(het internet van dingen) bevat de lijst ook mobiele telefoons, televisies, koelkasten, auto’s, gloeilampen of alles wat informatie via een netwerk kan ontvangen of uitwisselen.
Bijvoorbeeld:
Het IPv4-adres van Google: 172.217.168.196
Met het bovenstaande numerieke adressysteem zijn 232 unieke adressen of ongeveer 4,3 miljard adressen mogelijk. Door de adoptie van verschillende conventies, zoals klassen en Classless Inter-Domain Routing, werd het aantal beschikbare adressen uitgebreid en de behoefte aan IPv6 teruggedrongen en is IPv4 nog steeds het meest gebruikte protocol. Echter, de snelle toename van de benodigde adressen vanwege het Internet of Things (het internet van dingen) heeft de adoptie van IPv6 versneld.
Waarin verschilt IPv6 van IPv4?
IPv6 corrigeert veel problemen die inherent zijn aan IPv4. Om te beginnen is IPv6 een 128-bits alfanumerieke tekenset in plaats van numeriek.
Meer dan 340 undeciljoen beschikbare adressen
IPv6 heeft een bijna onuitputtelijk aantal beschikbare adressen met meer dan 340 undeciljoen, oftewel 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456. Het aantal beschikbare adressen, hoewel eindig, kan bijna onbeperkt worden geschaald.
In plaats van punten of decimalen die de groepen hexadecimale cijfers scheiden, gebruikt IPv6 dubbelepunten (:). Een leeg gedeelte vertegenwoordigt een gedeelte dat uit allemaal nullen bestaat, zoals in het onderstaande adres.
Bijvoorbeeld:
Het IPv6-adres van Google: 2a00:1450:400e:80c::2004
IPv6 heeft veel voordelen ten opzichte van IPv4
Behalve het aantal adressen, pakt IPv6 ook andere problemen met IPv4 aan.
- Efficiëntere routing IPv6 gebruikt een hiërarchische benadering die de omvang van routingtabellen vermindert door internetserviceproviders (ISP) toe te staan prefixes van klanten te bundelen in één prefix. Lees meer over IPv6-routing.
- Vereenvoudigde packet header IPv6 verbetert de efficiëntie van de packetverwerking door de checksum op IP-niveau te elimineren. Foutcontrole op IP-niveau is overbodig aangezien andere link-lagen en transportlagen al een checksum hebben voor foutdetectie. Lees meer over IPv6 packet headers.
- Netwerkconfiguratie vereenvoudigd Automatische adresconfiguratie maakt deel uit van IPv6. Een host kan een IP-adres creëren door zijn MAC-adres in EUI (extended universal identifier) 64-bits indeling toe te voegen aan de 64-bits lokale link-prefix. Lees meer over IPv6-netwerkconfiguratie/ -autoconfiguratie.
- Verwijdering van Network Address Translation (NAT) NAT is een oplossing voor het IPv4-probleem met het opraken van adressen, waarbij twee netwerken incompatibele adressering kunnen hebben. NAT maakt het mogelijk dat ze verbinding maken. Omdat IPv6 geen NAT nodig heeft, zijn peer-to-peer-netwerken eenvoudiger te bouwen en worden andere services robuuster. Echter, sommige netwerktechnici gebruiken nog steeds NAT met IPv6.
- Multicast in plaats van broadcast IPv6 gebruikt multicast om data naar meerdere ontvangers tegelijk te sturen. IPv4 gebruikt broadcast waarbij een host data naar alle andere hosts op het netwerk stuurt, of ze dat nu willen of niet. Broadcast gebruikt extreem veel bandbreedte en vereist dat hosts packets verwerken die niet voor hen bedoeld zijn.
- IPsec is ingebouwd IPv6 heeft ingebouwde beveiliging, Internet protocol security (IPsec), om enkele van de beveiligingsproblemen met IPv4 te voorkomen, zoals het doorgeven van malware met de packets. IPsec wordt vaak gebruikt voor VPN-verbindingen. Lees meer over IPsec.
Wilt u het IPv6-adres van uw website weten, of weten of er een is? Onze gratis website IP-adres tool kan IPv4- en IPv6-adressen voor u achterhalen.
Kunnen IPv6 en IPv4 naast elkaar bestaan?
IPv6 en IPv4 gebruiken totaal verschillende infrastructuren. Een IPv4-netwerk kan niet werken via een IPv6-verbinding en vice versa. Servers en routers kunnen beide protocollen echter wel ondersteunen (dual-stack IP genoemd).
Wat is dual-stack IP?
Een netwerkapparaat (server, router, switches) gebruikt Dual-stack IP om beide protocollen te verwerken. De DNS-server retourneert een of beide IP-adressen, afhankelijk van de bestemming. Configureer een voorkeursprotocol op de host of de DNS. De IETF publiceerde een algoritme genaamd Happy Eyeballs om dual-stack-applicaties responsiever te maken. Lees meer over dual-stack IP.
Wat is Happy Eyeballs?
Het Happy Eyeballs-algoritme van IETF helpt dual-stack de beste IP-versie voor de gebruiker te kiezen. Omdat IPv6-connectiviteit niet voor elke gebruiker beschikbaar is, verstuurt Happy Eyeballs requests met beide IP-versies. De applicatie gebruikt de eerste om een respons te ontvangen. Zo maakt het menselijke gebruikers blij met een snellere respons. Lees meer over Happy Eyeballs.
Acceptatie van IPv6
Volgens Google neemt de acceptatie van IPv6 met ongeveer vijf procent per jaar toe met een beschikbaarheidspercentage van 33 procent per juli 2020. IPv6 is echter nog steeds niet beschikbaar in veel delen van Afrika en het Midden-Oosten. India heeft momenteel met 58 procent het hoogste adoptiepercentage.
IPv6-websites en -services monitoren
Veel merken bieden hun websites of services aan via beide protocollen, terwijl een beperkt aantal alleen IPv6 ondersteunt. Als beide protocollen worden ondersteund, is het belangrijk om beide versies te monitoren, zelfs als ze dezelfde host delen.
DNS-problemen kunnen één of beide protocollen beïnvloeden
Eén DNS-record kan reageren met een IPv4-adres (A-record) of een IPv6-adres (AAAA-record) of beide. DNS-problemen kunnen zich bij beide protocollen voordoen. Een site kan blijven reageren via IPv4, maar mislukken op requests met IPv6. Stel twee DNS-controleregels in om de domeinnaam om te zetten: een voor het IPv4-adres en een voor het IPv6-adres. Zorg ervoor dat u bij het instellen van de controleregel de juiste IP-versie instelt. Lees meer over DNS monitoring.
Beschikbaarheid monitoren met zowel IPv6 als IPv4
Naast het omzetten van de domeinnaam kunnen er andere server- en netwerkproblemen optreden die de mogelijkheid van een gebruiker kunnen beïnvloeden om een host te bereiken. Door HTTP/HTTPS availability monitoring in te stellen, worden responses geverifieerd en kan de inhoud worden gecontroleerd. Met inhoudscontroles weet u zeker dat de server heeft gereageerd met de juiste inhoud. Lees meer over Website Uptime Monitoring en Web Service Uptime Monitoring.
Omdat controleregels voor beschikbaarheid geen browser gebruiken, kunt u de IP-versie opgeven die voor de controle wordt gebruikt, waardoor u gemakkelijk beide kunt controleren. Met elke minuut tests, registreren controleregels voor beschikbaarheid bovendien zelfs kleine of intermitterende storingen.
Browsergebaseerde Performance monitoring en IPv6
IPv6 is, in theorie, sneller dan IPv4 vanwege de verbeterde routing. De infrastructuur voor IPv6 is echter niet compleet. Dus, zoals eerder beschreven, zal een dual-stack-systeem het Happy Eyeballs-algoritme gebruiken om het verbindingsprotocol te kiezen. De resultaten van uw performance monitoring zullen zowel IPv4- als IPv6-resultaten bevatten vanwege de verschillende controlestationlocaties en de internetinfrastructuur waarin ze zich bevinden. Lees meer over Web Performance Monitoring.
Kernpunten
- IPv6 vervangt IPv4.
- IPv6 lost het probleem van het opraken van adressen met IPv4 op.
- IPv6 gebruikt een 128-bits hexadecimaal adresseringssysteem.
- IPv6 en IPv4 kunnen op hetzelfde apparaat bestaan als dual-stack is ingeschakeld.
- Happy Eyeballs is een algoritme waarmee het apparaat of de browser het snellere protocol vanaf een bestemming kan kiezen.
- De acceptatie van IPv6 groeit elk jaar met 5%.
- Een website of service die beschikbaar is op het ene protocol, kan fouten vertonen op het andere. Monitor beide op beschikbaarheid.
- Browsergebaseerde Performance-controleregels gebruiken Happy Eyeballs om het protocol te kiezen, zodat uw data op een dual-stack-systeem performanceresultaten van beide bevatten.
- Multi-Step API Monitoring controleert complete API-interacties op beschikbaarheid, functie en performance.
Probeer Uptrends gratis
Ontdek hoe Uptrends' monitoring u kan helpen uw IPv6-websites, API’s en meer te monitoren met een gratis proefperiode van 30 dagen. U hebt geen creditcard nodig!
Ga aan de slag